Hopp til innholdet

Orienteringskart

Hvordan lese orienteringskart?

Mange som ønsker å begynne med orienteringsløp er usikre på hvordan man får tak i, og hvordan man leser orienteringskart. Disse kartene kan se ganske kompliserte ut, og de gir derfor et svært godt inntrykk av hvordan landskapet ser ut. Lær å lese kart for å bli bedre i orientering, men også for å kunne dra på turer i skogen eller på fjellet der det ikke alltid er markerte stier. Å forstå seg på kart og kompass er alltid nyttig, siden GPSen på telefonen ikke alltid fungerer like bra.

På orienteringskart kan du ofte finne tips til rutevalg, men mange løpere fortrekker å lage sine egne ruter. Det er likevel ikke alltid at den korteste veien er den beste.

Kart og kompass

Farger og målestokk på orienteringskart

Du finner ikke alltid tips til rutevalg, men kartene følger en internasjonal standard. Målestokken er som regel 15000:1 eller 10000:1, men i enkelte konkurranser bruker man også kart helt ned i 5000:1.

Fargene på kartet følger også internasjonal standard. Disse kan være ganske selvforklarende. Blå farge betyr at det er vått, i form av bekker, elver eller innsjøer. Gul farge betyr åpne områder, som en åker eller ei slette, og grønn farge betyr at det er snakk om tett skog.

Symbolene på orienteringskart

Symbolene på orienteringskart

Orienteringskart bruker en blanding av velkjente og mer obskure kartsymboler. Ser du et grønt kryss på kartet er dette et frittstående tre, og en svart prikk betyr at det er en stein. Ser du et område med parallelle blå linjer, er dette en myr eller en våtmark.

En svart stiplet strek betyr at det er en sti, og en sammenhengende svart strek er en grusvei, og begge deler gjør at du kan bevege deg raskere. Lokale lag og klubber som driver med orientering i Norge har som regel et stort utvalg i kart de kan låne ut til medlemmene.

Orienteringskart

Alt blir lettere med litt praksis

Lær å lese kart på fem minutter? Det er ikke fullt så enkelt, og det beste er å ta med seg et kart ut i naturen og se om du kan finne de forskjellige objektene som du ser på kartet. Erfarne orienteringsløpere forstår instinktivt hvor lange avstander på kartet vil være i virkeligheten, og man lærer dette best med praktisk bruk.

Så, vil du lær å lese kart er det enkleste å få tak i et orienteringskart, og ta turen ut i skogen. De fleste klubber vil kunne låne ut kart, og selv om det er mange symboler å lære seg, vil dette gå fort når du kommer i gang. Med kart og kompass er naturen på sitt beste!